Femeile, feminismul, feminitatea

Energia feminina este proprieatea negativa dintr-un intreg, care este completata de energia masculina, partea pozitiva din intreg. Negativ si pozitiv nu au aici sensurile de rau si bun.
Yin si Yang in metafizica chineza, intregul fiind Chi-ul. Lilith si Adam, adica femeie si barbat in crestinism, intregul fiind Dumnezeu, Eva fiind un concept de subordonare a femeii care este adus ca scuza pentru lipsa de acceptarea a barbatilor in ceea ce priveste egalitatea echitabila dintre femei si barbati. Minus si plus sau negativ si pozitiv in fizica, intregul fiind atomul sau magnetul. Receptiv si emisiv, intregul fiind canalul de comunicare. In astrologie sunt 6 zodii feminine si 6 masculine, impreuna formand zodiacul; la fel si planete, feminine, masculine si neutre, acestea din urma continand cele 2 polaritati. Lista continua pentru ca, de fapt, absolut orice materie le contine pe cele doua. Pana si barbatul :))

Acum ca am stabilit ce este energia feminina, sa vedem ce reprezinta feminismul. Feminismul este o miscare sociala care lupta impotriva inegaitatii de gen. A se observa ca nu am spus „inegalitatii de sex”, pentru ca nu este vorba doar despre femei in feminism, desi ele sunt punctul pivotal. Baza feminismului a fost pusa de Mary Wollstonecraft in lucrarea sa „O justificare a drepturilor femeilor” (A Vindication of the Rights of Woman – 1792) unde a aplicat principiile filozofiei pe subiecte ce reprezentau si includeau femeile. Pana atunci se filozofa si erau puse in discutie doar temele de interes ale barbatilor. 230 de ani mai tarziu, constatam ca populatia, in proportie de 90% sufera de xenofobie, din acest motiv inca este un drum anevoios pana la acceptarea diverselor miscari ale comunitatilor minoritare. Aceeasi proportie de 90% nu s-a documentat in ceea ce priveste feminismul si totusi respinge un concept despre care nu stie nimic. Sunt si femei si barbati care se considera ca fiind parte din aceasta miscare, desi nu au inteles pe deplin ce reprezinta ei, de fapt.

Feminitatea, in schimb, este particularitatea oricarei fiinte de a fi receptiva. Doctrina patriarhala spune ca feminitatea este un set de atribute, comportamente si roluri asociate cu femeile. Sustinea ca in acest set de atribute intra sacrificiul de sine pentru realizarea celuilalt si conformarea la un model masculin. Aceasta afirmatie este profund eronata. Se porneste de la principiul receptivitatii, adica de a accepta ce este celalalt, nu de a te submina pe tine si ce reprezinti tu, ca femeie sau ca barbat. Fiecare femeie si fiecare barbat au aceasta particularitate in sine, fie ca o pun in practica, fie ca nu. Pe termen lung, cand aceasta particularitate este reprimata, da nastere frustrarilor si resentimentelor.
Bineinteles, aceste atribute ale identitatii femeilor erau definite si evaluate doar de barbati. Vedem astazi ca acest concept patriarhal cum ca „doar femeile trebuie sa fie feminine si doar barbatii trebuie sa fie masculini” este primitiv, iar acum suntem intr-un punct al evolutiei in care este necesar sa ne lasam fricile la o parte si sa cream spatiu de rezonat si pentru noi, si pentru celalalt. Este indicat sa fim receptivi, adica feminini, si la nevoile noastre si la nevoile celor din jur si ca barbat si ca femeie.
Evident, sunt si niste diferentieri naturale intre femei si barbati, dar la momentul la care conceptele de feminin si masculin au fost create social, au fost create in necunostinta de cauza. Din acest motiv, ele inca sunt atat de intens dezbatute si atat de mult supuse xenofobiei.

Feminitatea si masculinitatea se traduc foarte simplu astazi: in fiziologia organismului, parca de mult uitata.
Acesta traducere este mai in detaliu aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.