Planetele – pozitive sau negative?

Cum au ajuns planetele sa fie considerate pozitive sau negative? Stim ca marele benefic este Jupiter, iar marele malefic este Saturn. Insa este intotdeauna asa?


Nu. Planetele se comporta pozitiv sau negativ in functie de paritate (cardinale, fixe si multabile), la fel ca semnele zodiacale, insa si dupa pozitia Soarelui in harta natala. Sa vedem cum.

Daca luam planetele si impartim dominatia lor dupa modalitate avem asa:

planete cardinale -> Marte, Luna, Junona (am scris despre asta aici) si Saturn;

planete fixe -> Venus, Soare, Pluto si Uranus;

planete mutabile -> Mercur, Chiron (am vorbit aici), Jupiter si Neptun.

Acestea se simt bine in anumite aspecte, iar asta aflam acum:
– planetele cardinale se simt bine in cuadratura si in opozitie.
– planetele fixe se simt bine in trigon si in conjunctie.
– planetele mutabile se simt bine in sextil si in inconjunctie.
Cum am descoperit acest lucru? Datorita capacitatii planetei de a se schimba. Planetele cardinale initiaza, deci schimba ceva acolo unde isi implementeaza actiunea. Planetele fixe au putine resurse si sunt indaratnice la schimbare, insa mentin si dospesc ce li se da. Iar planetele multabile se adapteaza la schimbare, curg odata cu viata si primesc resursele unor planete cardinale si fixe.

Sa luam un exemplu: Saturn in conjunctie cu Soarele, in cuadratura cu Mercur; Mercur in inconjunctie cu Luna, iar Luna in trigon cu Soarele si Saturn (mai poate fi in sextil, insa luam trigonul). Cum interpretam importanta planetelor. Interpretand generic, vom spune ca Saturn inhiba Soarele – individualitatea- il racaie pe Mercur, iar Luna se simte bine. Ei bine nu e chiar asa. Interpretarea corecta ar fi cam asa: Soarele ia in mod natural calitatile cele mai bune de la Saturn si Luna (conjunctia si trigonul), Saturn ia calitatile cele mai bune ale lui Mercur (cuadratura), Mercur se adapteaza imbufnat, dar cu succes (inconjunctia cu Luna) actiunilor cardinale ale lui Saturn si se cearta cu Soarele, iar Luna este cea mai hamalita. Chiar daca are aspecte bune de la Soare si Saturn – nu isi satisface nevoia cardinala de a initia noi emotii, noi atitudini, ci ramane in aceeasi bucla unde o tine Soarele spre beneficiul lui, este mereu „dusa de val” datorita lui Mercur pentru ca acesta sa se poata adapta, iar relatia cu Saturn este neutra pentru ca niciuna din planete nu-si satisface natura. Se va simti obosita, deprimata, nesatisfacuta, iar siguranta si stabilitatea pe care le cauta vor fi mereu pe zero.
Dar daca avem opozitie de Jupiter la aceasta Luna? Ei bine, poate si ea, in sfarsit, sa isi satisfaca natura prin opozitia cu acesta si deci are resurse. Natura resurselor lui Jupiter sunt psihice, dar si emotionale – am vorbit aici ca Jupiter este octava superioara a Lunii – si acesta ii ofera posibilitatea de a-si extinde emotiile, de a trece granita statutului de „mama” unde Saturn o tine prin constrangere, Soare prin ego si Mercur prin dorinta de a rationa starile, nu a le si trai. Insa Jupiter este in sextil cu Soarele si Saturn si, deci, isi scoate si el resursele de care are nevoie din cele 2 planete – resurse principiale de la Saturn si resurse de individualitate de la Soare.
Sa vedem care sunt „the givers”, „the takers” si cum e impartita energia naturala intre acestia. Saturn este resursa pentru Soare si Jupiter si isi are resursa in Mercur, adica ia din energia acestuia; Mercur este resursa pentru Saturn si ia energie de la Luna – ratiunea lui Mercur nu intelege individualitatea Soarelui, insa nu se consuma reciproc, dar nici nu se ajuta. Luna este resursa pentru Soare si Mercur, neutra cu Saturn si isi ia energie de la beneficul Jupiter. Iar Jupiter isi ia energie de la Soare si Saturn si este resursa pentru Luna.

Vedem, deci, cum planetele se hranesc si se consuma unele pe altele si din acest motiv vedem harti frumoase la niste oameni nu tocmai fericiti sau impliniti. Daca o Luna nu are o cuadratura sau o opozitie in harta se va simti deprimata si consumata in permanenta. Daca Soarele nu are o conjunctie sau un trigon se va simti nevazut. Daca un Neptun nu are un sextil sau o inconjunctie va fi ateu si fara imaginatie. Lista poate continua.

Daca in interpretare nu vrem sa facem atata munca si sa vedem natura fiecare planete, exista si o alta metoda, mai simpla. In astrologia antica se verifica foarte simplu: marii benefici versus marii malefici in functie de harta – diurna sau nocturna.

Maleficii sunt:

– micul malefic – Marte (isi ia energie de la Luna, Saturn si Junona)

– marele malefic – Saturn (isi ia energie de la Marte, Luna si Junona)

Beneficii sunt:

– micul benefic – Venus (isi ia energie de la sine, de la Saturn si Chiron)

– marele benefic – Jupiter (isi ia energie de la Venus, Luna, Junona si Uranus – acum stim de ce e asa „expandat”)

Si ii interpretam asa:

  • daca harta este diurna [adica Soarele este in casele 7-12] maleficul hartii este Marte si beneficul este Jupiter;
  • daca harta este nocturna [Soarele in casele 1-6] maleficul hartii este Saturn si beneficul este Venus.

Acum sa ne dam drumu’ la imaginatie, cercetare si, preferata mea personala, creativitate! In sezonul Sagetatorului este si pacat sa nu ne bucuram de beneficiile lui Jupiter, care mai are putin si iese din Varsator, de unde se hraneste cu viziune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.