Casele zodiacului reprezinta „locul” unde se petrece actiunea, indiferent de semnul in care este. Ele prezinta zone specifice ale vietii de zi cu zi, in care toate acestea au loc. Amplasarea unei planete intr-o casa arata daca, de exemplu, Marte se manifesta in relatii (casa a 7-a), in aria serviciului de sine (casa a 6-a), a familiei (casa a 4-a) sau in alta parte, dar nerezumandu-se doar la asta.

In prima parte a vietii casele astrologice curg liniar, odata cu timpul, insa dupa 21 de ani se intrepatrund devenind multidimensionale. De aceea, prima planeta de la ascendent este cea mai importanta planeta din harta natala. Ofera informatii valoroase, la fel ca planetele la cateva grade de ascendent, chiar daca sunt in casa 12 si se presupune ca se ajunge ultima data la ele, vom vedea imediat de ce.

Important:
Planetele ne arata ce se intampla.
Semnele ne arata cum se intampla.
Casele ne arata unde se intampla.

Hai sa vedem ce zone reprezinta casele zodiacale:
Casa 1 – eu sunt – zis si ascendentul, este modalitatea prin care noi intram in aceasta lume si cum invatam sa supravietuim, instinctele se dezvolta in aceasta perioada – viata de la 0 la 1-1,5 ani. Reprezinta subiectivismul, corpul fizic, imaginea de sine, personalitatea. Copiii mici fac multa galagie cand au nevoie de ceva, dar sunt si cei mai in tune with their body. Daca in aceasta perioada de pana la 1 an si jumatate nu ne-am simtit in siguranta sau am fost repeziti sau „zgaltaiti”, la varsta adulta avem dificultati in a ne asculta instinctele, corpul si, practic, nevoile primare. Tot in aceasta perioada invatam sa ne controlam corpul – stat in fundulet, mers de-a busilea si primii pasi.
Casa 2 – eu valorez/am – reprezinta dezvoltarea sinelui, a valorii personale, se dezvolta perceptia de posesivitate (astea sunt jucariile mele, astea ale tale) de la 1-1,5 ani la 3-3,5 ani. Reprezinta valorile, posesiunile, resursele, securitatea financiara. In acesta perioada suntem mai stabili pe corpul nostru si incepem sa ne categorisim resursele si sa filtram care sunt posesiunile noastre si care nu. In aceasta perioada invatam sa acceptam un simplu „nu”, ca la varsta adulta sa respectam tot ce valoreaza si/sau are altcineva. Copiiilor cu varste cuprinse intre 1 an si jumatate si 3, 3 ani si jumatate nu este indicat sa li se forteze generozitatea, daca vor sa isi imparta jucariile, bine. Daca nu, e si asa perfect.
Casa 3 – eu comunic/transmit – reprezinta dezvoltarea mentala si se faciliteaza comunicarea, care devine mai coerenta si mai clara, frazele nu au neaparat un fir logic , dar sunt cursive- viata de la 3-3,5 ani la 6-7 ani. Invatam sa interactionam si sa comunicam verbal, deprindem noi miscari ale corpului, avem coerenta motrica si cognitiva. Suntem intr-o continua invatare si repezeala, ne bucura orice si ne distrage atentia oricine. In aceasta perioada e bine sa ne invatam copiii sa distinga binele de rau.
Casa 4 – eu simt/dezvolt/ventilez emotii – reprezinta dezvoltarea emotionala in cadrul familiei si gestionarea emotiilor si sentimentelor in afara relatiei de familie – viata de la 6-7 ani la 12-13 ani (pubertate). In aceasta perioada se produce ruptura emotionala de parinti, suntem cu un pas in casa, cu celalalt afara si ne atasam emotional de colegii de scoala, legam prietenii in afara familiei, insa tot depindem de parinti. Acum invatam cum sa ne ventilam emotiile si frustrarile de zi cu zi si stim ca daca la scoala nu ne merge bine, venim acasa si ne ingrijeste mama.
Casa 5 – eu creez/exprim – reprezinta dezvoltarea cognitiva si exprimarea creativa pe baza emotiilor si sentimentelor invatate in perioada precedenta. In aceasta perioada avem gandire abstracta si reprezinta perioada adolescentei – viata de la 12-13 ani (pubertate) la 17-18 ani. In aceasta perioada ni se dezvolta instinctele sexuale si, datorita modificarilor hormonale, incepem sa avem interese amoroase. Ni se dezvolta creativitatea datorita gandirii abstracte, ne exprimam fara frica si ne cream autoritatea noastra interioara, devenind mai stapani pe noi, mai independenti. Parintii adolescentilor trebuie sa fie atenti la modalitatea de exprimare a copiilor lor pentru ca este un re-do din perioada casei 1 (0 – 1,5 ani), doar ca este cu o persoana care are capacitate de decizie. Un copil dorit si asumat este un adolescent echilibrat.
Casa 6 – eu MA servesc/analizez/IMI creez o rutina – reprezinta dezvoltarea ratiunii si a capacitatii de introspectie pentru a fi pregatit sa intram in viata multidimensionala intr-un mod sanatos – 17-18 ani la 20-21 ani. In aceasta perioada ne alegem drumul in viata in functie de autoritatea personala dezvoltata in adolescenta. De obicei, daca suntem lasati in adolescenta sa ne exprimam liber si suntem luati in seama, ne alegem usor drumul in viata si ne ajustam rutina in functie de ceea ce vrem sa obtinem – ne alegem facultatea, ne angajam in diverse activitati de perfectionare, facem voluntariat, doar ca sa ne trasam si sa ne planificam actiunile viitoare. Casa 6 are motto-ul „lucrez mai mult cu mine decat lucrez la job sau pentru altcineva”. Daca ne este dificil sa ne cream o rutina, ne intoarce in perioada casei 3, unde ar fi trebuit sa invatam sa distingem binele de rau pentru a putea aplica principiul pe noi insine.

De la casa 7 incepe viata multidimensionala.

Casa 7 – eu relationez – reprezinta viata in parteneriat, capacitatea de relationare pe care mi-am dezvoltat-o in etapa casei 6 prin introspectie si rutina, angajamentul fata de o alta persoana. Invatam cum sa relationam cu partenerii de la egal la egal (1 la 1), cum sa tinem angajamente. Suntem preocupati si de partener, de nevoile acestuia, de aportul pe care trebuie sa il aducem amandoi pentru ca parteneriatul sa mearga, fara sa ne pierdem valoarea personala si identitatea. Tot in aceasta dimensiune a relatiilor, invatam cum sa negociem, cum sa ne satisfacem si nevoile noastre si ale partenerului. Daca relatiile sunt dificile, ne intoarcem in perioada casei 2 unde ar fi trebuit sa invatam respectul de sine pentru a-l putea respecta pe altul si a casei 6, unde ne onoram serviciul catre noi mai intai.
Casa 8 – ma transform/creez intimitate – reprezinta viata dupa ce un angajament este luat (cel din perioada casei 7) si vine cu clauze si anexe ce trebuiesc onorate. In aceasta perioada livram tot ce am semnat in angajament, chiar si acela nescris. Eu ma transform pentru intimitate, creez intimitate cu partenerul. In aceasta perioada incepem sa ne redescoperim pe noi insine, insa in prezenta altei persoane, este perioada in care ne cunoastem partenerul cu-adevarat si in care suntem taxati daca nu respectam angajamentul asumat. Acum se face imparteala „pe teren” a activitatilor si resurselor parteneriatului. Daca acesta nu functioneaza, se termina parteneriatul si ne intoarcem in casa 7, unde invatam iar sa negociem cu alt partener.
Casa 9 – eu judec/calatoresc – reprezinta modalitatea de comunicare si de transmitere a principiilor cuplului. Noi calatorim si invatam sa acceptam alte culturi. Reprezinta cum sunt eu cand ajung in alte culturi sau tari decat cea de bastina. Eu judec relatia mea cu strainii si cu religiile sau filozofiile de viata ale altora. Reprezinta capacitatea de a duce cultura noastra in alte regiuni si in alte dimensiuni, peregrinajul si acceptarea altuia, indiferent cat de diferit este. Daca avem o identitate fragila, adica probleme in perioada casei 5, devenim dogmatici si credem ca am invatat noi pana aici este ceea ce este corect pentru toata lumea si va trebui sa ne „intoarcem” in adolescenta sa ne regasim sinele autentic.
Casa 10 – am statut/imagine publica – reprezinta aspiratiile pe care le are individul in afara cuplului. Este sectorul vietii in care ne vedem obiectiv, in urma realizarilor noastre sau ne schimbam statutul – ce arat eu lumii si care sunt realizarile mele, cum sunt eu in public. Acest sector este rezultatul carierei sau al destinului alese in perioada casei 6, in urma rutinei. Majoritatea din noi, ne vedem realizarile sau destinul in copiii nostri, cand acestia cresc, deci realizarile noastre fiind vizibile mai tarziu in viata. Daca apar probleme in aceasta arie, trebuie sa ne intoarcem la casele 6 si 7 pentru a putea reconfigura planurile de viata.
Casa 11 – eu sunt team-player/am prieteni – reprezinta cercul de cunostinte pe care individul il are si cu care isi petrece timpul liber. Cum sunt eu intre prieteni, cum fac parte din public sau organizatii- reprezinta amicitia si persoanele pe care ni le alegem ca sa impartim experiente. Sectorul acesta ne invata sa fim fair-play chiar daca suntem indivizi diferiti, promoveaza echitatea, fraternitatea, acceptarea fata de diferitele genuri, culturi si preferinte. Are motto-ul „suntem diferiti, dar impreuna formam un grup si ne indreptam catre aceeasi destinatie”. Reprezinta sustenabilitatea prin constientizarea rasei umane si responsabilitatea pe care o avem fata de mediul in care alegem sa traim. Problemele in aceasta zona sunt inradacinate in perioadele casei 3 si 6.
Casa 12 – eu servesc colectivului/karmei – reprezinta adaosul pe care individul il are involuntar in viata de grup/colectiv. Reprezinta dimensiuea psihica si impactul pe care il avem in lume, cunoscut sau necunoscut. Cum servesc eu si cum ma servesc ceilalti pe mine – reprezinta sacrificiul pe care il aducem lumii, jertfa pe care o dam pentru a ne linisti constiinta. Mai reprezinta perioada intrauterina si daca ne este difcil sa ne linistim constiinta, cel mai probabil mama a avut probleme sau frici in ultimul trimestru de sarcina. De aceea sunt importante planetele care sunt aproape de ascendent, dar inca in casa 12 – aduc informatii despre viata intrauterina. Este singura arie a vietii noastre in care este indicat sa dizolvam egoul si sa jertfim identitatea personala, fiind pe deplin in serviciul lumii, fara a avea asteptari ca primim ceva inapoi.

In functie de ce semne avem in casele respective se mai adauga inca o nuanta in interpretarea astrologica.

De exemplu, cineva cu ascendentul (casa 1) in Rac are parte de un an si jumatate de atentie completa din partea mamei, sustinere emotionala, nu a facut mari eforturi de supravietuire pentru ca mama a fost intotdeauna langa copil. Spre deosebire de cel cu ascendentul in Scorpion care a trait intr-o permanenta stare de frica si trauma, sufocare, la propriu sau la figurat, cu evenimente pline de gelozie si per total, s-a aflat intr-un mediu toxic pentru un nou-nascut. Desi ambele sunt semne de apa, Racul si Scorpionul au alt prototip. De asemenea, si restul caselor vor curge altfel. Cel cu ascendentul in Rac urmatorii ani va fi in centrul atentiei pentru ca la el urmeaza semnul Leului in casa 2. In schimb cel cu ascendentul in Scorpion va invata independenta si sa isi judece corect valorile avand Sagetatorul in casa 2. La fel si dezvoltarea in perioada casei 3 va fi diferita si asa mai departe.

Semnificatiile caselor nu se rezuma la ce am scris aici, se poate cauta pe toate siturile ce reprezinta fiecare semn, casa, planeta mai in detaliu. Aceasta este constatarea si completarea mea in urma cercetarilor personale, dar cel mai bine este sa va jucati putin cu diferitele interpretari, doar astrologia este o arta creativa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.