Ascendentul si Dopamina

Ascendentul reprezinta prima casa si se calculeaza in functie de ora nasterii si de coordonatele geografice ale locului. Acesta sta intr-o zodie aproximativ 2 ore in fiecare zi. Ziua are 24 de ore/12 semne zodiacale = 2 ore. Am spus aproximativ 2 ore pentru ca timpul nu exista chiar asa cum il stim noi, din acest motiv avem ani bisecti, insa aceasta e o alta poveste.
Ascendentul, la fel ca planetele, are importanta foarte mare in momentul in care acesta revine in zodia in care se regaseste la nastere si, mai ales, la gradul la care il are fiecare din noi. Insa, in functie de anotimpuri, ora ascendentului hartii noastre natale difera putin. In mai, spre exemplu, o persoana nascuta la ora 1 la amiaza are ascendentul in Fecioara, in august il are in Scorpion, depinzand si de anul nasterii, bineinteles. Dupa cum ziceam, timpul nu este asa cum il stim noi. Timpul nostru personal este stocat in corp.
Sa povestim.
Ciclul ascendentului difera in functie de unde calatoresti. Asa cum bine stim, schimbarea de fus orar ne oboseste sau nu, in functie de cum pica ascendentul la ora la care ajungem la destinatie. Daca stiti, exista harti cartografice unde se poate face astrocartografia pentru a vedea daca tara sau locatia respectiva e benefica pentru noi.
Ascendentul ne da experienta prin care noi trecem pe parcursul vietii noastre, filtrul prin care noi vedem lumea si lumea ne vede pe noi. Este haina pe care o purtam si vointa noastra de razbire in viata. Este important pentru ca el ne da energia fizica de care avem nevoie sa traim, si literalmente corpul in care stocam si echilibram emotii, ganduri, experiente etc. Ne pune in miscare si ne indeamna sa fim activi in directia semnului in care se afla. Literatura de specialitate clasica spune ca patronul zodiei de ascendent este guvernatorul hartii natale, adica cea mai importanta planeta a hartii. Eu personal, in cercetarile mele, am constatat ca cea mai importanta planeta este cea cu cele mai multe aspecte din harta si pe aceea o iau ca guvernator al hartii.
Bine, bine, dar ce legatura are cu Dopamina?! Incepem cu secretia acesteia, care se sintetizeaza in hipotalamus. Hipotalamuslul este gasit in zona centrala a creierului. Dopamina este direct implicata in functiile motorii (miscare, mobilitate), in motivare si excitare, memorie, ciclul somului, atentie si sistemul de recompensa pozitiva, printre multe altele. Dupa cum deja stim, copilul cand este mic sta foarte mult in preajma mamei, iar daca mama nu este prezenta emotional sau este stresata ori deprimata, copilul ii preia starea. El neavand creierul dezvoltat ca sa poata regla toate aceste dureri, le stocheaza si le proceseaza cand creierul este complet functional pentru a regla tot ce este stocat in timpul copilariei si adolescentei, varsta fiind dupa 21-22 de ani, cand omul trece prin primele 6 case si intrand in casa 7, adica in parteneriate. In timpul perioadei casei 1 (am vorbit aici despre case), pe fondul emotional pe care il preia de la mama si de la mediul din imediata apropiere, isi invata corpul sa secrete dopamina pe tot parcursul vietii. Daca mama a fost furioasa in primul an de viata al copilului sau si si-a inabusit furia, copilul isi invata corpul sa nu exprime furie, sa nu raspunda vietii si isi degradeaza de la inceput sistemul imunitar, scazand treptat secretia de dopamina. Daca mama a fost anxioasa, copilul preia starea transformand-o in stare de agitatie nervoasa, graba, impulsivitate etc., iar corpul simtindu-se in siguranta numai cu un nivel de dopamina crescut, iar daca ia o pauza, acesta se imbolnaveste pentru ca ii scade automat si sistemul imunitar.
Revenind la ascendent, accentuez faptul ca ascendentul reprezinta intregul organism, zodiile sunt parti ale acestuia. Intr-un articol trecut vorbeam de hormonii sexuali, iar acestia intra in elementele casei 8, indiferent de semnul unde aceasta este, de aici rezultand ca intimitatea si sexul (casa 8) sunt direct implicate in fluctuatiile de energie pe care le avem, practic in moartea si renasterea noastra. Ascendentul este implicat in procesarea fericirii si a stresului cotidian, din acest motiv este strans legat de primul an de viata.

Exemple:
Ascendentul in Berbec – mama este furioasa si isi exprima furia, copilul invatand ca eliberarile emotionale sunt ok, sunt normale, sistemul imunitar este gata sa apere organismul, nivelul de dopamina este crescut pe timpul furiei si se regleaza odata ce „pericolul” trece si a rezolvat problema.
Ascendentul in Taur – mama este sigura pe sine si echilibrata, calma si linistita, copilul luand aceste calitati, crescand si el cu constiinta ca „toate vor fi bine in final”, nivelul de dopamina reglandu-se incet si sigur.
Ascendentul in Gemeni – mama este anxioasa, agitata si copilul incercand sa se adapteze la starea emotionala a mamei, devine si el foarte activ (mental, emotional si/sau fizic), nivelul de dopamina reglandu-se cand este in continua miscare.
Ascendentul in Rac – mama este echilibrata, foarte atenta la nevoile copilului, poate cu o grija exagerata, copilul prelunad aceste date si transformandu-le in tehnici defensive, de aparare a sa si a mamei, preia rolul de consolator al mamei sale. Nivelul de dopamina este fluctuant in functie de cat de bine simte ca si-a consolat mama.
Ascendentul in Leu – mama are nevoie de atentie si/sau grija, dar are energie pentru a se regla emotional si de una singura (de obicei acestea ar trebui sa vina de la partener), copilul preia aceste informatii si le traduce in viata sa ca o sete permanenta de a fi cineva cu ochii la el, nivelul de dopamina reglandu-se numai cand primeste aceasta observare continua.
Ascendent in Fecioara – mama este usor obsesiva, simte nevoia de a controla tot in jurul ei si pe ea, este anxioasa datorita acestei obsesii, iar copilul transmuta aceste informatii in sine creand manii mici, nivelul de dopamina reglandu-se numai cand toate piesele de puzzle sunt la locul lor.
Ascendentul in Balanta – mama este centrata mai mult pe partener decat pe copil, nefiind foarte prezenta emotional, iar copilul preia aceste „sarcini” intrand intr-o permanenta nevoie de relationare si de partener, nivelul de dopamina fiind reglat in relatii de parteneriat 1 la 1.
Ascendentul in Scorpion – mama traieste in stres continuu, nefiind capabila sa se regleze emotional, este in putul disperarii pe interior, incercand sa ascunda acest lucru. Copilul preia starile ei si devine taciturn, secretos si depresiv, incearca sa se ascunda de lume in general, nivelul de dopamina reglandu-se numai cand scapa de aceasta programare din copilarie, care vine in contextul intimitatii sau prin terapie.
Ascendentul in Sagetator – mama este foarte activa, prezenta emotional la copil, dar prin metoda evitarii constientizarii problemelor sale. Copilul preia aceste informatii si-si va evita propriile sale emotii sau situatii de stres, imbracand mereu partile negative ce ar trebui reglate in glume si voiosie. Nivelul de dopamina este reglat cand aceste situatii stresante sunt evitate, nu neaparat rezolvate.
Ascendent in Capricorn – mama este destul de absenta datorita responsabilitatilor familiale, copilul preluand aceasta distantare de propriile nevoi si reglandu-si nivelul de dopamina cand isi ia, la randul sau, responsabilitati.
Ascendentul in Varsator – mama este detasata emotional de copil, vazandu-l ca pe o entitate separata imediat dupa nastere. Copilul preia aceasta „libertate”, reglandu-si nivelul de dopamina cand nu este constrans de nimeni si nimic.
Ascendentul in Pesti – mama este intr-o continua stare de visare in primul an de viata al copilului sau, usor neglijenta din cauza starii de beatitudine, copilul prelund aceste stari si crezand ca aceasta trebuie sa fie normalitatea. Nivelul de dopamina scade cand este fata in fata cu realitatea de zi cu zi si se regleaza cand pleaca (mental, emotional si/sau fizic) in escapade.

Informatiile nu se rezuma aici, insa trebuie sa intelegem ca fiecare are ritmul lui si indiferent cat incercam sa il luminam pe altul, tot din noi descoperim, asa ca putem incerca sa ii privim fara judecata, chiar daca e dreptul nostru sa nu ii tinem aproape pe cei pe care nu-i dorim langa noi.

Fac o mentiune foarte importanta – stresul, depresia, anxietatea se pot transmite in proportie de 80% de la mama la copil si de 20% de la tata la copil, ultimul trimestru de sarcina fiind foarte important, de asemenea, pentru ca atunci se dezvolta cortexul frontal al copilului, deci identitatea pe care o va hrani de-a lungul vietii sale. Deci barbati – faceti-va femeile fericite pentru a avea copii sanatosi din toate punctele de vedere. Daca femeia nu se simte sustinuta sau inteleasa, ii va transmite fara sa vrea copilului aceasta stare si cand va creste copilul va simti ca trebuie sa isi protejeze mama, rolurile inversandu-se nefiresc si creand crize de identitate la varsta adulta, creand mai departe probleme in relatiile sale. Este un cerc vicios care se poate incheia cu o simpla constientizare.
Concluzia: sa nu fim superficiali cand e vorba de noi si „ad-literam” cand e vorba de ceilalti. Vice-versa functioneaza mai bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.